مجله پارس استیل ایرانیان

پلیت چیست؟

پلیت چیست؟

پلیت‌ ها همان شیت ورق هستند، که به‌ صورت یک قطعه مربع یا مستطیل‌ شکل هستند. ضخامت آن حدودا 3 میلی‌ متر است که در ستون قرار گرفته و وظیفه دارند بارهای مرده و زنده سازه را به ستون منتقل کنند. این مقاطع فولادی از ورق سیاه ساخته می‌ شوند و انواع مختلفی از آنها را، می‌ توان در بازار فولاد دید.

در برخی از موارد برای کاربردهای تزئینی، پلیت‌ ها را با نقره، طلا و پلاتین پوشش می‌ دهند. مهم‌ ترین ویژگی این محصولات خم‌ پذیری، اعمال اشکال مختلف و شکل‌ پذیری آنهاست. علاوه بر این، باید سطح صاف و یکدستی داشته‌ باشند، تا بتوان از آنها استفاده کرد. این محصولات از نظر شکل ظاهری، به دو دسته مسطح یا تخت و همچنین به شکل رول‌ های پیچ‌ در پیچ تقسیم‌ می‌ شوند. لوله فلزی

کاربردهای پلیت چیست؟

از مهم‌ ترین کاربردهای پلیت می‌ توان به موارد زیر اشاره کرد:

به‌ عنوان صفحه‌ ستون
ساخت یخچال‌ هایی که نگهدارنده موادغذایی هستند
نمای ساختمان
تولید تابلوهای علائم راهنمایی و رانندگی
ساخت لوازم‌ خانگی
ساخت بدنه خودرو و کامیون

کاربرد پلیت در سازه‌ های ساختمانی

علاوه بر موارد گفته‌ شده، بیشترین کاربرد پلیت را می‌ توان در ساختمان‌ سازی مشاهده کرد. ضخامت صفحه‌ ستون باید نسبت به سطح مقطع ستون فولادی عریض‌ تر باشد، تا فشار کمتری به بتن و فونداسیون وارد کند. هر چه این سطح بزرگ‌ تر باشد، فشار کمتر خواهد شد. درنتیجه می‌ توان گفت که ابعاد صفحه‌ ستون، ارتباط مستقیمی با بار ثقل انتقال‌ یافته از طرف ستون و همچنین بار لنگر ناشی از زلزله دارد. اتصالات فلزی را بخوانید.

از مهم‌ ترین کاربردهای این محصول در ساختمان‌ سازی می‌ توان به موارد زیر اشاره کرد:

صفحه‌ ستون
نمای ساختمان
ایجاد تیرهای ساختمانی
تقویت‌ کننده صفحه‌ ستون
لنگر تیرهای فولادی

لوله پلیمری
ستون سازه‌ ها، از تیرآهن ساخته‌ می‌ شود. پلیت فلزی در صفحه ستون می‌ تواند به‌ عنوان یک عامل انتقال بار از سازه به پلیت عمل کند. در بسیاری از موارد، حتی ممکن است به‌ جای تیرآهن از قوطی ستونی در اسکلت سازه‌ ها استفاده کرد و این محصولات به‌ عنوان صفحه‌ ستون، بار وارد شده به قوطی ستونی‌ ها را به زمین منتقل کنند. اتصالات فلزی

پلیت فلزی چگونه تولید می‌ شود؟

برای تولید پلیت فلزی از اسلب‌ استفاده می‌ شود. طولی که این اسلب‌ ها دارند، در اصل همان عرض یا ضخامت پلیت است؛ اما برای به‌ دست‌ آوردن ضخامت موردنظر، اسلب‌ ها باید 4 الی 5 بار از میان غلتک‌ های ضخیم عبور کنند.

نحوه تولید این محصول، شبیه به تولید ورق سیاه است. این محصول پس‌ از اینکه به ضخامت مورد نظر رسید، باید در حوضچه‌ های اسیدی غوطه‌ ور شده و در نهایت با آب شسته شود.

پلیت‌ ها در دو ضخامت مختلف تولید می‌ شوند که اگر دارای ضخامت کمی باشند، به آنها پلیت برگ یا فویل گفته می‌ شود. اگر ضخامت آنها زیاد باشد، به نام پلیت سازه‌ ای یا فلزی شناخته می شوند.

انواع پلیت

پلیت‌ ها انواع مختلفی دارند و از هرکدام می‌ توان برای کاربردهای خاصی استفاده کرد. انواع پلیت عبارتند از:

دیازو
فتوپلیمر
هالید نقره
پلی‌ استر
تین‌ پلیت
پلیت دیازو

لرزه گیر
این پلیت‌ ها یک پوشش نازک از فلز آلی و حلال دارند و معمولا دارای ماندگاری کمی هستند. شاید بتوان از این محصول حدود یک سال استفاده کرد. بیشترین کاربرد آن در تیراژهای چاپی 150000 نسخه‌ ای است. لایه حساس به نور حاوی یک ترکیب شیمیایی است که در اثر قرار گرفتن در معرض نور تغییر می کند.

برای ساخت پلیت دیازو، ابتدا لایه حساس به نور روی ورق فلزی یا پلاستیکی قرار می گیرد. سپس این پلیت در معرض نور قرار گرفته و در مناطقی که نور به پلیت می رسد، لایه حساس به نور تغییر می کند. مناطقی که نور به آنها نمی رسد، تغییر نمی کنند.

پلیت فتوپلیمر

این محصول تقریبا مشابه پلیت قبلی است، با این تفاوت که ماندگاری طولانی‌ تری دارد. فتوپلیمر مقاومت بالایی در برابر ساییدگی دارد و از آن می‌ توان برای تیراژهای چاپی 250000 نسخه‌ ای استفاده کرد.

پلیت فتوپلیمر یک نوع پلیت چاپی است که در چاپ افست، لترپرس و فلکسوگرافی استفاده می شود. این پلیت از یک لایه حساس به نور تشکیل شده که روی یک ورق فلزی یا پلاستیکی قرار می گیرد. لایه حساس به نور، حاوی یک ترکیب پلیمری است که در اثر قرار گرفتن در معرض نور تغییر می کند.

پلیت هالید نقره

عمده استفاده این محصول در فیلم عکاسی و همچنین کاغذ عکاسی است. هالید نقره دارای لایه‌ حساسی است و در زمان تولید، نقره‌ هایی به‌ جا می‌ گذارد که قابلیت بازیافت دارند. پلیت هالید نقره، برای چاپ افست سیاه و سفید و رنگی استفاده می شود. این پلیت نسبت به پلیت های دیگر مانند پلیت فتوپلیمر، کیفیت چاپ بالاتری دارد.

پلیت پلی استر

این محصول با پلیت هالید نقره تفاوت چندانی ندارد و می‌ توان از آن برای چاپ‌ های تک‌ رنگ استفاده کرد. پلیت پلی استر برای چاپ افست سیاه و سفید و رنگی استفاده می شود. این پلیت نسبت به پلیت های دیگر مانند پلیت فتوپلیمر، ماندگاری بیشتری دارد و برای چاپ تیراژهای بالا مناسب است.

تین‌ پلیت

تین‌ پلیت یا ورق قلع‌ اندود، ورق فولادی است که با روش رسوب الکترولیتی، روی دو طرف آن لایه‌ ای از عنصر قلع پوشانده شده است. این نوع ورق، ظاهر زیبا، مقاومت بالا در برابر خوردگی و همچنین قابلیت لحیم کاری بالایی دارد. ورق تین‌ پلیت، در دسته ورق‌ های سرد قرار می‌ گیرد و با طیف گسترده‌ ای از ضخامت، پوشش سطح و کیفیت تولید و عرضه می‌ شود.

تین‌ پلیت‌ ها از ورق قلع‌ اندود ساخته‌ می‌ شوند و از آنها می توان برای ساخت قوطی کنسرو، قوطی‌ های چای، قوطی مواد غذایی و… استفاده کرد.

واحد اندازه‌ گیری ضخامت پلیت

واحد اندازه‌ گیری ضخامت پلیت در بیشتر نقاط جهان، میلی‌ متر (mm) است. در ایالات متحده آمریکا، ضخامت پلیت با واحد اندازه‌ گیری سنتی اینچ (in) نیز اندازه‌ گیری می‌ شود.

ضخامت پلیت‌ ها معمولا در محدوده 0.3 میلی‌ متر تا 20 میلی‌ متر متغیر است. پلیت‌ های با ضخامت کمتر از 0.3 میلی‌ متر را معمولا فویل می‌ نامند. پلیت‌ های با ضخامت بیشتر از 20 میلی‌ متر را معمولا ورق فولادی می‌ نامند.

در برخی موارد، ضخامت پلیت‌ ها با واحد اندازه‌ گیری دیگری نیز اندازه‌ گیری می‌ شود. به عنوان مثال، در صنعت چاپ، ضخامت پلیت‌ های چاپی با واحد اندازه‌ گیری سنتی بریتانیا (pt) اندازه‌ گیری می‌ شود.

به صفحات فلزی که بیش از 3 میلی‌ متر ضخامت داشته‌ باشند، پلیت گفته می‌ شود.

مصارف صنعتی پلیت چیست؟

ساخت محصولاتی مانند یخچال، تابلو علائم راهنمایی رانندگی، ساخت وسایل تزئینی و تولید لوازم آشپزخانه از کاربردهای مهم این محصول هستند.

پلیت‌ ها از چه موادی تولید می‌ شوند؟

این محصول را می‌ توان از فولادضدزنگ، فولاد نورد سرد، برنج، قلع، نیکل، مس و آلومینیوم ساخت.

نوشته قبلی

مس چیست؟ آشنایی با ویژگی های فلز مس

نوشته بعدی

تنش سیلان چیست؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سبد خرید
ورود

هنوز حساب کاربری ندارید؟

ایجاد حساب کاربری

تماس تلفنی