اتصالات فلزی چیست؟
این محصولات، قطعات رابطی هستند که برای اتصال لولههای فلزی، شیرآلات، لرزهگیرها و فلنجها استفاده میشوند. علاوه بر اتصال، برای انشعابگیری، تغییر ابعاد و تغییر جهت لولههای فلزی نیز از این اتصالات استفاده میشود. اتصالات لوله فلزی، از آلیاژهای آهن مانند فولاد، چدن، استیل و کربن استیل ساخته میشوند. برای جلوگیری از زنگ زدگی در این اتصالات، آن را با فلزاتی مانند روی روکش میکنند.
مشخصات فنی اتصالات فلزی
برای آن که بتوانید اتصالات مناسب را برای هر پروژه انتخاب کنید، لازم است تا از مشخصات فنی آنها کمک بگیرید. مشخصات فنی اتصالات لوله فلزی که لازم است به آن توجه کنید شامل ابعاد، ضخامت، کلاس فشاری و نوع اتصال است که میتواند به شکل جوشی و یا دندهای باشد. همچنین برای اطلاع از کیفیت این اتصالات، لازم است تا از گرید آلیاژهای مورد استفاده در ساخت آن اطمینان حاصل کنید.
ویژگی های اتصالات فلزی
ویژگی هر اتصال به نوع آن بستگی دارد. این ویژگیها به دلیل تنوع زیاد در اتصالات لوله فلزی، باعث کاربرد گسترده آنها در صنایع مختلف شده است. به طور کلی میتوان گفت این اتصالات طول عمر مناسبی دارند، انواع مختلف آن در برابر فشار و دمای بالا مقاوم هستند و از استحکام مناسبی برخوردار هستند. اگرچه مقاومت آنها در برابر خوردگی و پوسیدگی، کمتر از اتصالات پلیمری است. بنابراین از این نوع اتصالات برای انتقال سیالاتی مانند اسید و باز که خورنده هستند، استفاده نمیشود.
انواع اتصالات لوله فلزی
اتصالات لوله فلزی با توجه به کاربرد و نحوه اتصالشان دستهبندی میشوند. این دستهها شامل موارد زیر هستند:
اتصالات جوشی مانیسمان بدون درز
این اتصالات بدون درز هستند. یعنی جای هیچ درز یا جوشی بر روی آنها قرار ندارد و یکدست هستند. از اتصالات مانیسمان، برای اتصال لوله و تجهیزات فولادی بدون درز استفاده میشود. نحوه اتصال این قطعات به شکل جوشی است. به همین دلیل محل اتصال آنها با لوله فلزی، کاملا آببندی میشود. همچنین به دلیل داشتن سطح صاف، اتصالات مانیسمان افت فشار کمتری را در مسیر سیالات ایجاد میکنند. این اتصالات، بر خلاف اتصالات درزدار، فاقد جای جوش هستند، بنابراین تحمل فشار و دمای آنها بالاتر است.
آلیاژی که در ساخت این اتصالات استفاده میشود، بر استاندارد ASTM A234 WPB با روش WROUGHT و استاندارد ASTM A105 با روش فورجینگ منطبق است. ابعاد اتصالات بدون درز جوشی، بر طبق استاندارد ASME B16.9 تعیین میشود. همچنین این اتصالات در ضخامتهای مختلف و ردههای ۴۰، SGP و STD تولید میشوند.
از انواع اتصالات بدون درز میتوان به زانو، سه راهی، تبدیل، کپ، بوشن و سردنده مانیسمان اشاره کرد.
اتصالات سیاه درزدار
نحوه اتصال این قطعات نیز همانند اتصالات مانیسمان، به صورت جوشی است. تفاوت این اتصالات با انواع بدون درز، در نحوه ساخت و وجود جای جوش بر روی آنهاست. وجود درز بر روی این اتصالات فولادی، موجب میشود تا تحمل فشار و دمای کمتری نسبت به اتصالات بدون درز داشته باشند. ضمن آن که قیمت این محصولات مناسبتر از اتصالات فولادی مانیسمان است.
اتصالات جوشی درزدار مطابق با استاندارد ASME B16.9 ساخته میشوند. متریال مورد استفاده برای ساخت این اتصالات با استاندارد ASTM A234 و نامگذاری آن بر طبق استاندارد ASME B16.49 انجام میشود. از انواع اتصالات درزدار جوشی، میتوان به سر دنده، کپ، بوشن، سه راهی و زانو اشاره کرد.
اتصالات گالوانیزه
سطح این اتصالات، با فلز روی پوشانده میشود تا مقاومت آنها در برابر خوردگی و زنگ زدگی بیشتر شود. استفاده از این اتصالات در کنار لولههای گالوانیزه، برای محیطهای مرطوب و شرجی مناسب است. یکی از موارد استفاده از این قطعات گالوانیزه برای آبرسانی در موتورخانههاست. نحوه اتصال این قطعات به لولهها به شکل دندهای و یا رزوهای است. از مزایای اتصالات گالوانیزه میتوان به نصب آسان، کارایی بالا و آببندی مناسب در فشار متوسط اشاره کرد. اگرچه این اتصالات نسبت به انبساط و انقباض ناشی از تغییر دما حساس هستند و در سیستمهای خطرناک قابل استفاده نیستند.
استاندارد مورد استفاده در تولید اتصالات گالوانیزه، استاندارد ASME B16.11 است. رزوه این اتصالات نیز بر اساس استاندارد NPT مورد بررسی قرا ر میگیرد.
اتصالات سیاه دنده ای
این اتصالات، به صورت رزوهای به لولهها متصل میشوند. از آن جایی که در اتصال دندهای احتما نشتی وجود دارد، از این قطعات برای انتقال گاز و سیالات پرفشار استفاده نمیشوند. اتصالات دنده ای سیاه بر اساس استاندارد ASME B16.11 تولید میشوند.
اتصالات فشار قوی دنده ای
اتصالات فشار قوی، اتصالاتی هستند که برای استفاده در سیالات پرفشار و با دمای بالا مناسب هستند. از آن جایی که اتصالات دندهای به لوله جوش نمیشوند، برای لولههای سایز کوچکتر از 4 اینچ مورد استفاده قرار میگیرند. دوام و طول عمر این اتصالات نسبتا بالاست و قیمت مناسبتری از اتصالات جوشی دارند. اتصالات فشار قوی دنده ای بیشتر از آلیاژهایی مانند برنز، چدن نشکن، چدن معمولی، استیل و کربن استیل تولید میشوند.
اتصالات دندهای فشار قوی در سه کلاس فشاری 2000، 3000 و 6000 طبقهبندی میشوند. این اتصالات شامل قطعاتی مانند زانو، سه راهی، بوشن، چهارراه، مهره ماسوره، کپ، نیم بوشن، درپوش، مغزی، چپقی و ترودولت فشار قوی دنده ای میشوند.
اتصالات جوشی فشار قوی ساکت ولد
اتصالات ساکت ولد، نوعی از اتصالات فشار قوی هستند که به صورت جوشی به لوله فولادی متصل میشوند. در داخل این قطعات، یک تورفتگی وجود دارد که لوله در آن قرار میگیرد و دور تا دور آن جوش میشود. آببندی مناسب و استحکام بالای این اتصالات، باعث استفاده گسترده از آنها در صنایع نفت، گاز، پتروشیمی، پزشکی، نیروگاهی و سیستمهای آتشنشانی شده است. جنس این اتصالات بیشتر از نوع کربن استیل، فولاد آلیاژی و استنلس استیل است.
اتصالات ساکت ولد فشار قوی بر طبق استاندارد ASME B16.11 تولید میشوند و در کلاسهای فشاری 3000، 6000 و 9000 موجود هستند. از انواع اتصالات ساکت ولد میتوان به زانو، سه راهی، بوشن، مهره ماسوره، کپ و ساکولت فشار قوی اشاره کرد.
خرید اتصالات فلزی
شما میتوانید برای خرید انواع لوله و اتصالات فلزی مانند اتصالات جوشی، دنده ای و ساکت ولد به سایت پارس استیل ایرانیان مراجعه کنید. پس از آن که لیست خرید قطعات مورد نیاز خود را تهیه کردید،
لیست قیمت اتصالات لوله فلزی
برای اطلاع از قیمت اتصالات لوله فلزی، با کارشناسان ما در تماس باشید. همانطور که میدانید به دلیل تغییر در قیمت مواد سازنده و سایر هزینههای مرتبط مانند حمل و نقل و قیمت لوله و اتصالات فلزی در بازار متغیر است. بنابراین پیش از خرید، از کارشناسان پایپ کالا در مورد قیمت به روز قطعات فلزی مورد نیاز خود، سوال کنید.
برندهای سازنده اتصالات لوله فلزی
برندهای مختلف داخلی و خارجی اقدام به تولید این اتصالات کردهاند. از جمله این برندها میتوان به بنکن، ایران اتصال، ساخت ایران، توپی برزیل، مک چین، جورج فیشر و تایوان اشاره کرد.