لوله فلزی چیست؟
همانطور که پیشتر نیز بیان شد، لوله فلزی، استوانهای توخالی برای انتقال مواد سیال قابل جریان، ذرات جامد کوچک و گازها هستند. لولههای فلزی، اغلب از جنس فولادی هستند که بادوام است. به همین دلیل در سیستمهای آب، گاز، گرمایش و لولهکشی شهری و همچنین در وسایل روزمره مانند اتومبیل، میله پرچم، چراغ خیابان و یخچال استفاده میشوند. به طور مشابه، لولههای فولادی اغلب توسط صنعت ساخت و ساز در کشتی سازی، معماری، پالایشگاههای نفت و غیره نیز مورد استفاده قرار میگیرد. لولههای فولادی، به دلیل تطبیقپذیری با شرایط مختلف، متداولتر از سایر لولهها هستند؛ به طوری که سالانه میلیونها تن لوله فولادی در سرتاسر جهان تولید و فروخته میشود.
انواع لوله فلزی بر اساس جنس
عنصر اصلی آلیاز لولههای فلزی، از جنس فلز است. این نوع لولهها به دو دسته کلی زیر تقسیم میشوند:
لوله آهنی
لولههایی که یکی از عتاصر سازنده آنها آهن باشد، در این دسته قرار میگیرند. انواع لولههای فولادی، لوله کربن استیل، لوله آلیاژی و لوله استنلس استیل، از جمله این لولهها هستند.
لوله غیر آهنی
انواع دیگری از لولههای فلزی وجود دارند که از جنس آهن و آلیاژهای آن نیستند. از جمله این لولهها میتوان به لولههای مسی، لولههای برنجی و لولههای آلومینیومی اشاره کرد.
از آنجایی که لولههای آهنی و فولادی، پرمصرفتر از سایر انواع لوله هستند، در ادامه به بررسی این دسته میپردازیم.
ویژگیهای لوله آهنی
اگرچه ویژگی انواع مختلف لوله آهنی، نسبت به جنس و نوع آن متفاوت است، به طور کلی میتوان گفت که این لولهها صلب هستند. به همین دلیل استحکام بالاتری نسبت به سایر انواع لوله در صنعت دارند. انبساط حرارتی این نوع لوله، در مقایسه با سایر انواع، پایینتر است. بنابراین ابعاد آنها با تغییر دما، چندان تغییر نمیکند. به طور کلی مزایا و معایب این لولهها را در بخشهای زیر عنوان خواهیم کرد.
مزایای لوله آهنی
این مزایا شامل موارد مهم زیر است:
- مقاومت بالا
- استحکام زیاد
- تطبیقپذیری بالا
- چکشخواری
- سازگار با محیط زیست
- ظاهر مناسب برای مکانهایی که لولهها در معرض دید قرار دارند
معایب لوله آهنی
معایب لولههای فلزی شامل موارد زیر است:
- برخی از انواع این لولهها در معرض خوردگی و زنگ زدگی قرار دارند
- قیمت بالاتر به نسبت لولههای پلیمری
- نیاز به تخصص بیشتر برای نصب، نسبت به لولههای پلیمری